onsdag 16 juni 2010

Hälsa och friskvård

"Livet från den ljusa sidan"

Positivt tänkande har stått i skottgluggen på sistone. Men forskning visar att optimism faktiskt gör livet ljusare. Sedan gäller det att inte bara tänka, utan att faktiskt göra roliga och mysiga saker också.
och en sak är säker
- Glädje smittar!


Vår syn på världen beror till stor del på hur vi väljer att se på den. Vi kan faktiskt välja att tänka mera positivt och ge det negativa mindre plats. Att se möjligheterna i livet, istället för alla hinder.

På senare tid har den positiva filosofin ifrågasatts och det positiva tänkandet har ibland ansetts vara mera naivt än det negativa.
- Men i själva verket är det så att den som tänker positivt blir mer kreativ och löser problem bätre än den som tänker negativt.
Det säger Dan Hasson, Forskare vid karolinska institutet och stressforskningsinstitutet, vid stockholms universitet.

Tankens makt är kraftfull. Sedan 10 år tillbaka har ny forskning kunnat urskilja mekanismerna i positivt tänkande.

Hur fungerar det egentligen- Om de fungerar?
- Hjärnan tänker i metaforer och skiljer inte på fantasi och verklighet. Om vi tror att något blir bättre, så känns det verkligen så. Hjärnans signalsubstanser påverkar belöningcentrum, så att vårt välbefinnande ökar, säger Dan Hasson.

Bästa sätttet att sättet att öka lyckan och glädjen, är dock att faktiskt göra något som vi verkligen blir lyckliga och glada av. Det är inte konstigt om livet känns tråkigt om vi aldrig gör roliga saker, träffar dem vi tycker om, eller upplever något nytt.
Det som verkligen har effekt på vår sinnesstämning är att skapa ett livsinnehåll som är positivt.

Hjärnan kan tränas upp. Ju mer positiva tankar och känslor vi har, desto lättare är det att få ännu fler.
Men går det verkligen att tänka sig frisk? svaret är-Ja.
-Den som odlar optimism och positiva tankar, utsätts inte lika hårt för stress., eftersom att kroppen blir lugnare när man tänker i positiv riktning. Det har betydelse för hälsan och förmågan att klara av utmaningar på det området.
Säger Görel Kristina Näslund, Psykolog och författare.

Mellan immunsystemet och positiva känslor finns ett samband. Humor och skratt har lika stor effekt som avslappningsövningar.

Hur du tänker Påverkar till sist inte bara oss själva, utan också människorna i vår omgivning. Kanske är det en av nycklarna till att skapa en bättre värld, med fler som förverkligar sina drömmar och som tror på ett långt, lyckligt och friskt liv?
-------------

Hitta dina glädjekällor

1. Iaktta under ett par dagar hur du tänker. Är dina tankar positiva eller negativa?
Lägg märke till hur de känns att medvetet välja det positiva tankespåret.

2.Genom aktiva val kan du uppleva glädje oftare. Vad tycker du om att göra? Gör du det tillräckligt? Bara att se fram emot något roligt ökar ditt välbefinnande.

3. Tillåt dig att vara ledsen när livet är sorgligt eller smärtsamt, men försök sedan att hitta tillbaka till en mer positiv inställning.

4.Skriv varje dag ner tre bra saker som har hänt-små och stora. Det hjälper dig att se vad som är bra i ditt liv-och som förstås kan bli ännu bättre om du bara tror det...





Källa: Tidningen Hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar